Mam pytanie gdzie kupowaliscie czy moze sami robiliscie łuk do montowania białego tiulu i kwiatów pod którym przechodzą młodzi powiem wam ze ja na gieldzie kwiatoej znalazłam 1 firme ktra wykonuje takie rzeczy krzykneli mi za ten łuk 1500 zł juz z wystrojem tz kwiaty i tiul troche z cena chyba przegieli tak mi sie zdaje. Prosze o opinie.
ja robiłam sama-bramy robie na rurce pcy, albo porozglądaj się po sklepach ogrodniczych, ja kupiłam taką skręcana pergolkę i dekoruję to kwiatami i tiulem , całkiem fajnie wygląda. + ze po rozkręceniu zajmuje b.mało miejsca
Witam!
jesli chodzi o strojenie kościołów, to dam wam dobrą radę!
Przyłóżcie się to dekoracji solidnie i zróbcie to na najwyższym poziomie! Dlaczego??
Ponieważ jak odwalicie KICHĘ i podpadniecie kapłanom, to juz was, ani innych dekoratorów nie wpuszczą do kościoła!
Ja stojaki i bramy robiłam wszystko od podstaw sama...mąż mi pospawał bardzo stabilne stojaki, a ja zrobiłam na nich sztuczne kompozycje kwiatowe (każdy kwiatuszek wkładałam osobno i starannie). Wygląda to doskonale i ciągle się rozwijamy i wymyslamy nowe komplety. Ale są tacy u nas na rynku partacze, ze kupują jakieś tandetne szklane lub plaskikowe wazony i wcisną w nie CHINSKIE "cudne" bukiety i gotowe! Tacy nowicjusze spalają nam rynek! Po takiej dekoracji ksiądz mówi, że nie życzy sobie żadnego cyrku i disneylandu w kościele i parafia skreślona!! Nie wpuści już żadnej firmy do kościoła!
Tak że do wszystkich nowicjuszy!!
Albo róbcie to na wysokim poziomie, albo dajcie sobie spokój!
Wysłany: 2008-02-13, 10:06
A ja mam zupełnie inne zdanie na ten temat.
Czy ktoś z Was miał problem z księdzem przy wstawianiu do kościoła dekoracji z kwiatów ciętych ? - pewnie nikt! Dlaczego? Bo ta dekoracja zostaje w kościele.
Przy dekoracjach z kwiatów sztucznych jest inaczej - zabieramy ja po slubach juz w sobotę i kościół na niedzielę zostaje pusty, ksiądz musi sam postarac sie o dekoracje koscioła w takiej opcji - i tu jest wlaśnie pies pogrzebany.
I właśnie dlatego księża tak niechętnie podchodzą do naszych sztucznych bramek, alei i innych cudów.
Ale księży też trzeba sobie umieć wychować.
Wysłany: 2008-02-13, 16:24
A powiedz mi Michale, co w sytuacji kiedy dekoracja stojąca całą niedzielę zostanie zniszczona, kto odpowiada za to materialnie?? Bo chyba z ksiedzem nie spisujesz umowy tylko z mlodymi??
Umowa jest spisana z młodymi i to oni za nią odpowiadają materialnie i są o tym informowani. Bardzo rzadko klienci chcą, aby zostawić dekorację na niedzielę (w zeszłym roku mieliśmy jeden czy dwa takie przypadki) i jak do tej pory zawsze to było na wioskach, gdzie jest jedna msza w niedziele, więc przyjeżdżaliśmy na nią i pilnowaliśmy naszych "fantów".
_________________ "Robienie wciąż tej samej rzeczy i oczekiwanie odmiennych rezultatów jest formą szaleństwa."
Popieram Kasie dokładnie proboszczom o to chodzi z tym ze kwiatow na oltarz sztucznych nie moga odgornie przez biskupa dawac przynajmniej tak nam powiedzial nasz proboszcz reszta jest wolą ksiedza czy da sztuczne czy nie. Natomiast uwaga napisze nawet miasto bo byłam w szoku chodzi o Rudę Śl. kisadz powiedział młodej że to co firma wniesie do koscioła czyli stojaki łuki itp. wszystko musi zostać już na zawsze w kosciele :) No i ostatecznie deko nie było szok.
Wysłany: 2008-02-14, 09:22
EWCIU, ja też miałam kiedyś taką sytuację. Ksiądz stanął niczym Rejtan we wrotach kościoła i krzyknął "nie oddam!!!!!!!!!!!!". I tutaj pomaga nam dobra umowa. Za straty materialne odpowiada inwestor - czyli w tym wypadku młoda para. Nie chciałam być niegrzeczna i nie robiłam rabanu w dniu slubu i wesela, grzecznie poinformowałam księdza, że zobaczymy się w poniedziałek, wsiadłam w samochód i odjechałam. W poniedziałek zadzwoniłam do rodziców pani młodej i przedstawiłam sytuację. Umówiliśmy przed kościołem. Ksiądz nadal twierdził, że moją dekorację młodzi zostawili mu w darze, mimo że rodzice temu zaprzeczyli. Nie mieliśmy wyjścia, zadzwiniliśmy po policję. Policja przeczytała zapisy w umowie, wysłuchała rodziców i nawet spisali protokół!!!!!!!!!! I co?? Ksiądz sie poddał, bo byłby oskarżony o zabór mienia lub kradzież. I powiem wam, ze od tamtej pory nie mam w zasadzie problemów z dekorowaniem kościołów, bo już się rozeszło po parafiach "żem pyskata baba jest ".
A co do sztucznych kwiatów na ołtarzach - osobiście rozmawiałam z biskupem na ten temat i nie ma zapisu w Prawie Kanonicznym, że jest to zabronione, za kazdym razem jest to dobra wola proboszcza, albo sie zgadza albo nie. A ze najczesciej sie nie zgadza - wszyscy juz to wiemy i z jakich powodów też. Mnie zawsze zastanawia jedna rzecz - skoro w kościele w jedną sobotę jest kilka slubów to kościół biorąc niemałe pieniądze za każdy z nich sam mogłby zamówic dekoracje na ołtarze z kwiatów ciętych. Ale po co kasę wydawać, skoro młodzi zrobią to we wlasnym zakresie. a potem jest bół, bo sztuczne kwiaty tansze - mlodzi wybierają taka opcję i ksiądz w zwiazku z tym zostaje na niedziele z niczym.
Nigdy ich nie zrozumiem. Ale to taka rasa, ten typ tak ma.
Są jednak wyjątki, ksieza sami do nas dzwonią i proszą o aleję, bramki itd. bo jest wazna msza, bo przyjeżdza ktoś ważny, bo to bo tamto...i wtedy sztuczności im nie przeszkadzają. Dlaczego?? Bo wtedy nie bierzemy od nich nawet grosisza, a za ciete przynajmniej koszty trzeba pokryć. Ech życie.......
Wysłany: 2008-02-14, 10:21
My problem zgody księdza na wykonanie dekoracji cedujemy na Parę Młodych oni płacą w kościele więc zazwyczaj nie mają z tym problemów i tak jak napisała Ewa takie jest życie...
Wysłany: 2008-02-14, 11:11
PREZU , my tez tak robimy, ale to Ty przeciez stajesz oko w oko z ksiedzem w sobote lub jego poplecznikiem koscielnym i to Ty masz problem jak jest "foch kościelny". Co wtedy robisz?? Dzwonisz do mlodej pary?? Bo ja nie - to jest dzień ich slubu i wesela nie chce im go zepsuć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum